Het voorjaar is aan alle kanten losgebarsten. Bij uitstek het seizoen om te gaan planten.
Tijdens het NL-Doet-weekend heeft het land tussen de Noorderweg en de Middenweg een eigen
naam gekregen: De Meent.
12e eeuw in deze streken voorkwam, met name in de vorm van ‘gemene
gronden’. Dergelijke gedeelde stukken land kwamen in Nederland met name
voor op zandgronden.
‘Gemene gronden’ waren in de regel vrij onvruchtbare gebieden. Zij stonden
het hele jaar ter beschikking van een groep gebruiksgerechtigden. Deze
hadden het recht er hun vee te laten grazen, turf te steken, brand- of
constructiehout te verzamelen, te vissen enz. De gerechtigden dienden aan
bepaalde voorwaarden te voldoen om erkend te worden. De wijze van
gebruik (bijvoorbeeld het aantal en het soort dieren dan men mocht laten
grazen) werd vastgelegd in een reglement. Het beheer was in handen van
een bestuur dat door de gerechtigden werd verkozen. Het toezicht kon,
volgens een beurtrol, uitgeoefend worden door de gerechtigden zelf, of door
de plaatselijke veldwachter of baljuw.
Voor de komende zomerperiode wil het bestuur enkele insectenhotels plaatsen op plekken in
Boerakker en Lucaswolde waar bloemen in de buurt staan en waar allerlei insecten behoefte
hebben aan schuilplaatsen en nestelplekken.
De tijd van nieuwe vogelhuisjes ophangen is vrijwel voorbij. De meeste vogels broeden van half
maart tot half juli.
Koolmeesjes zijn interessant, want die helpen ons bij de bestrijding van de overmaat een
processierupsen in onze eikenlaantjes.
Ook in hagen en klimplanten nestelen allerlei vogels graag, zoals de merel. Voor watervogels loopt
het broedseizoen wat langer door, tot ruim in augustus.
Vanaf half april lopen de varkens van Hans Wilpstra weer op het land. Zij zullen het land strippen
van allerlei wilde planten, zoals bijvoorbeeld de brandnetel. Dat is op zich jammer, want de
brandnetel is voedsel voor o.a. de rups van de Dagpauwoog en vooral niet te vergeten de Atalanta,
misschien de een van de meest bekende vlinders. Daarom laten we een stuk geen varkens lopen,
zodat deze rupsen daar tot vlinder kunnen uitgroeien.
Brandnetel is ook een interessante groente voor de mens. Zo uit de natuur of uit je achtertuin te
plukken en je kunt er heerlijke soep van maken. Niet vergeten bij het plukken en wassen plastic
handschoenen aan te trekken! Vooral jonge bladeren zijn geschikt voor de soep:
Je hebt nodig:
400 gr jonge blaadjes, klontje boter, fijngesneden ui, geperst teentje knoflook, 2 aardappelen, 1
liter bouillon en 100 ml room.
- Was de brandnetelbladeren onder de kraan in een vergiet.
- Laat de bladeren uitlekken in een vergiet.
- Hak de brandnetelbladeren fijn.
- Doe de roomboter in de pan en fruit hierin eerst 2 minuten de ui en voeg daarna de knoflook toe.
- Doe dan de aardappelen en de bouillon erbij en ten slotte de brandnetels.
- Laat de soep pakweg 15 minuten zachtjes koken tot de aardappelen gaar zijn.
- Maak de soep fijn met een staafmixer en breng op smaak met zout en peper en de room.
En je kunt nu met z’n 4-en heerlijk smikkelen.
Vriendelijke groeten,
Bestuur Stichting Steunfonds Boerakker